Biodanza za otroke

Kreator biodanze je ogromno znanja za osnovanje biodanze za otroke pridobival tudi kot dolgoletni učitelj prav med otroki. To so bili časi po drugi svetovni vojni in že takrat je dodajal v poučevanje metode z raznovrstnimi izkustvenimi pristopi (med njimi tudi likovni, učenje v naravnem okolju …) in uvajal doživljajske načine učenja.

V tem prvem obdobju ustvarjanja doživljajskega pristopa je Rolando Toro Araneda leta 1954 organiziral Prvi festival otrok. Na festivalu so proučevali tudi socialne-ekonomske in zdravstvene razmere čilskih otrok.

Prvi festival otrok, leta 1954 v Čilu, Santiago

Rolando je sklical različne družbene, politične in kulturne organizacije v iskanju izboljšanja razmer za otroke.

sodelujoči na festivalu
sodelujoči na Prvem festivalu otrok, 1954
Naslovnica letaka festivala otrok, Čile, Santiago

Festivala se je udeležilo šest tisoč otrok iz vse države. Potekal je na dvorišču osrednje hiše Univerze v Čilu. Predstavljeni so bili otroški orkestri, razstave slikarstva, keramike in pedagoških igrač. Potekala je tudi velika parada otrok po centru Santiaga.

Biodanzo lahko ponudimo v rosnih letih tudi otrokom v vrtcih in šolah. Predstavili smo se z biodanzo na Ekošoli kot način življenja za šolsko leto 2007/2008. Predlagana je bila kot Predlog praktičnega dopolnilnega pristopa pri projektu Ekologija odnosov.

Uspešno se izvaja program biodanze za otroke že od leta 2015/2016 v OŠ Angela Besednjaka v Mariboru. Pionirsko ga v Sloveniji koordinira in izvaja vaditeljica biodanze, tutorka Nataša Babič (prof. defektologije).

Pripravila: Nataša Kern

Biodanza za otroke v Mariborski osnovni šoli

Na OŠ Angela Besednjaka Maribor od šolskega leta 2015/16 izvajamo projekt Z glasbo in gibanjem do boljših odnosov s pomočjo glasbeno gibalnega sistema biodanze za otroke v obliki medpredmetnega povezovanja glasbene umetnosti, športa in spoznavanja okolja. Ure imenujemo Glasba in gibanje.

Projekt ima preventivno vrednost v smislu preprečevanja nasilja, spodbujanja sočutja, vključevanje socialno šibkejših učencev  in razvijanja samozavesti.

Vseskozi imamo podporo vodstva šole in vsako leto se nam pridružuje več razredničark. V letošnjem šolskem letu 2021/2022 biodanzo za otroke izvajamo enkrat tedensko v obeh prvih razredih, enkrat mesečno pa v treh drugih razredih. Do letošnjega leta smo bili redni z biodanzo za otroke tudi v četrtem razredu. Ure se izvajajo z razredničarkami in z vaditeljico biodanze, tutorko Natašo Babič, ki je tudi specialna pedagoginja.

  • Povezava na zadnji objavljen članek v hrvaškem jeziku, ki je bil objavljen jeseni 2021 na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – povezava na ČLANEK.

Zapisala: Nataša Babič, prof. defektologije in vaditeljica biodanze, tutorka