Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

ustvarjalni SIJAJ – vikend modul

april 13 - april 14

Ustvarjalnost je dejavnost, ki predstavlja zelo pomemben del celotnega procesa življenja. Je POT IZ KAOSA V RED. Pri človeku se kaže kot VZGIB PO INOVACIJI, želja in potreba po spremembah v naši resničnosti. Ustvarjalna dejavnost IZHAJA IZ DOŽIVLJANJA in si organizira edinstveno govorico. Umetniško delo je vedno izraz življenja.

Erich Neumann (zdravnik, psiholog, 1905-1960) je zapisal, da je prav izobilje domišljije bistvena značilnost ustvarjalnega človeka.

USTVARJALNOST KOT NARAVNA FUNKCIJA  

Če je življenje izraz čudovitega gibanja biološko organiziranega vesolja, ki je v nenehnem ustvarjanju, imamo lahko človeško ustvarjalnost za podaljšek teh istih biokozmičnih sil, ki najdejo svoj izraz preko vsakega posameznika. Istočasno smo torej sporočilo, stvaritev in ustvarjalec.

Pojavljajo se intelektualne težave, ki jih ta ideja prinaša tistim, ki so navajeni jemati ustvarjalnost kot izraz duha. Čas je, da spoznamo, da naša veličina ni le v duhu, temveč v BIVANJU. Povedano še bolj radikalno: naša veličina je naše življenje. Opustiti moramo torej tradicionalni pogled na ustvarjalnost, da bomo lahko tudi mi vstopili naravnost v pripoved izjemnega.

Koncept, ki razlikuje umetnike in »navadne« ljudi, predstavlja le enega od številnih predsodkov naše kulture, ki v bistvu poglabljajo tragično ločenost človeka od njegovega dela. Iz tega, da smo ločeni od svojega dela, izhaja tudi, da so naši gibi odrezani od naših čustev. Najmočnejši sistemi odtujevanja se izvajajo preko mehanskega, nerazmišljujočega, vnaprej določenega dela, ki na perverzen način utrjuje razcepljenost med tem, kar čutimo, in tem, kar počnemo. Naša civilizacija prikrito zatira naravno funkcijo ustvarjanja.

 

Viviana Lux Toro

Vaditeljica, tutorica in učiteljica didaktike pri biodanzi, sovoditeljica Šole biodanze SRTA Scuolatoro v Milanu (Italija), v sodelovanju z BRT (Biodanza Rolando Toro).

 

Je doktorica kulturne antropologije in trenutno aktivna na raziskavah glasbe in improvizacije kot zdravljenja na območju Mediterana (severna Afrika in južna Italija). Raziskuje tudi področje sodobnih oblik suženjstva. Osebno jo zanima, kako ustvarjalnost vodi v bivanjsko preoblikovanje.

PRIJAVE in CENA:

Vse informacije in prijave na biodanza@biodanza.si. Organizira: Šola biodanze v Sloveniji.

Urnik vikenda:

– sobota: 10:00–19:00 ure (pavza za kosilo)

– nedelja: 10:00–17:00 ure (pavza za kosilo)

Cena vikend modula je 150 evrov in je odprt tudi za poslušalce. Prevod v slovenski jezik je zagotovljen. Vikend vsebuje 3 teoretične dele, 4 poglobljena doživljanja in 1 podelitev doživetij. Lahko se udeležite tudi le en dan – soboto – po ceni 80 evrov.

Toplo dobrodošli na vikendu ustvarjalnosti z biodanzo.

 

Podrobnosti

Začetek:
april 13
Konec:
april 14

Prizorišče

Srednja vas pri Polhovem Gradcu
Srednja vas pri Polhovem Gradcu 13
Polhov Gradec, 1355

Organizator

Zavod Ars Sensus